Când se termină cuvintele

Sunt cabotin. Nu pot să nu scriu ceva pentru cititorii, mulți-puțini, care sunteți. Ultimele patru sau cinci postări au fost scrise în urmă cu niște săptămâni și s-au terminat. Cu cea de azi, ar fi 406.

Asta e o postare de care, prevăzător cum sunt, am prevăzut că voi avea cândva nevoie. Acel cândva a venit, așa că voala de vezi, uite postarea. Am scris-o acum, când am simțit că e momentul, dar știam de mult că va veni acest moment.

De ceva timp m-am apucat de un proiect mare și nou. Tot cu cuvinte, din care scriu pe săptămână cam 20 de mii. Iar până acum am tot pus unul lângă altul vreo șaijde mii. Și mai am de scris încă de vreo patru ori pe atât. Materialul brut pentru o carte. Probabil o trilogie.

Așa că rămân fără cuvinte pentru blog. Se duc toate în noul proiect, iar cheful de a scrie aici dispare. Teme s-ar găsi. E suficient să umblu pe stradă sau să intru undeva unde sunt oameni. Doar că nu mai am chef. Sau energie. Sau timp. Sau cuvinte. Sau scânteie. Cam cum s-a întâmplat acum vreo șase luni cu terapia, m-am plictisit eu de mine și de ce fac. Așa că am purces să fac altceva.

Totul a pornit de la o replică a Ioanei de acum vreo lună sau așa ceva. Vorbeam de o carte heroic fantasy pe care o citisem amândoi, eu am zis ceva de un personaj și ea mi-a aruncat în treacăt: Cred că tu ai scrie fantasy genial, pentru că personajele tale ar avea evoluție psihologică. Mi-am zis în gând: E, copil, ce știe ea?

Trei zile mai târziu, într-o dimineață, intram în spital și m-a pocnit ceva, deși eram nevinovat. O idee. Normal, a mea, că nu era să fie a Ioanei. Cum ar fi să scriu o carte fantasy? Despre ce? Păi, materialul era acolo. De câteva luni jucam Dungeons and Dragons aproape în fiecare seară, așa că acțiunea era acolo. Nu trebuia decât să pun jocul în text literar. Acțiunea fusese deja trasată. Personajele erau acolo, evoluaseră sub ochii mei. Fusesem unul dintre personaje. ERAM unul dintre personaje. Iar partea de profesionist din mine rămăsese lucidă, chiar și în focul jocului, și mă studia pe mine cum joc, la fel cum în urmă cu câteva luni stătea cocoțată în ficusul din spatele meu și se uita în ceafa mea, atentă la ce scot pe gură și la ce simt în inimă și la ce gândesc în creier.

Acum. Nu-mi mai ajung cuvintele din cap pentru carte și pentru blog. Nu-i vorbă că și aici începusem prea des să mă repet. Iar temele erau mereu cam tot alea în ultima vreme. Mereu serioase, mereu cu învățaminte, mereu cu multe chei în care să poată fi citite, mereu complicate și greu de urmărit, mereu cu copii și cu părinți, mereu preocupat să spun generației de părinți viitori cum aș crede că e bine să se poarte cu viitorii copii. Chiar nu îmi mai plăcea de partea de mine care se ocupa cu blogul.

Nu știu dacă voi mai reveni aici. Dacă voi reveni, nu știu când. Dacă și când voi reveni, nu știu ce formă voi da cuvintelor. Poate vom trăi și vom vedea. Vă mulțumesc și vă urez să aveți pace în suflete!

Ilustrație: courtesy Jade Ene

10 gânduri despre „Când se termină cuvintele

  1. O sa va simt lipsa. Ati putea sa ne dati mostre din carte cand si cand. Sau pur si simplu sa scrieti cand aveti inspiratie, am impresia ca pana acum ati urmat un program „articolul de sambata”.

  2. Oricum excelente articole,chiar dacă uneori nu foarte confortabile pentru „ego_ul nostru”
    Cuvinte adunate și alese pentru oameni.

  3. Poza acestui articol e foarte ilustrativa si m-a intristat. am apreciat mult articolele. le-am citit si recitit pe unele ca sa inteleg asa da si asa nu. Spor in noul proiect!

  4. Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi lipsesc postarile din poienita. Ideea ca acele cuvinte se sfatuiesc altfel, pentru a urca la rangul de carte, insa, ma bucura tare. Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s