În cuplu și în box: dă înainte să primești

Pentru că e sezonul tezelor, nu prea vă stă gândul la temele VOASTRE (nu ale copiilor voștri) cele de TOATE zilele. Așa că mă gândesc să vedem cum se aplică Îți dau-îmi dai la relațiile de cuplu. Temele rămân pe etapa intermediară de miercuri. Sper.

Nu o să scriu deloc despre motivele care îndeamnă doi oameni să intre în relație de cuplu unul cu altul. Ce dorește fiecare de la celălalt, fantasmele copilăriei fiecăruia, chestia cu întregirea-completarea-împlinirea. S-a scris, răs-scris, bătut, răs-bătut, dezbătut. Să mergem la cestiune, stimabilelor și stimabililor (vedeți ce pc sunt, nu ca Caragiale…).

După un pic de relație de miere, la multe cupluri debutează viața de fiere. Fiecare începe să dorească de la celălalt să fie umpic altfel. Umpic, nu mult. Adică să nu mai… ceva, sau să mai mult… altceva. Să nu mai fie… cumva, sau să fie mai mult… altcumva. Dacă lucrurile ar fi unilaterale, poate cuplul nu ar rezista prea mult în timp. Dar, de obicei, fiecare vrea ceva de la celălalt. Iar dorințele astea împletite produc atât de multă energie încât cei doi devin lipiți unul de altul.

Și începe o conviețuire coșmarică. A dorește ceva de la B. B dorește ceva de la A, de obicei lucrurile fiind în legătură unul cu altul. Fiecare își spune, in petto, că lucrul dorit este în posesia celuilalt și că celălalt nu vrea, pur și simplu, să i-l dea, deși i-ar fi foarte simplu.

Și A începe, cu timpul, să îl deteste pe B. Pentru că, din perspectiva lui A, B are un lucru pe care A și-l dorește, iar B, în răutatea și prostia lui, nu vrea, din pură răutate, să i-l dea. Și A suferă pentru că B nu vrea. Deși nu l-ar costa nimic. Doar că nu vrea.

Iar lucrurile stau fix la fel dacă stăm în locul lui B. Ce mare lucru cere de la A? A chiar are acel lucru și ar putea să i-l dea. Dar nu vrea. Al naibii A. Ce răutate și la A ăsta (sau asta). Altfel, de ce ar continua A să fie așa/să facă așa/să nu fie altfel/să nu facă altfel? Doar ca să-l rănească pe el/ea, pe B, nu? Alte motive nu are…

Cu timpul, aceste dorințe neîndeplinite ale ambilor, precum și ambiționarea progresivă în a obține lucrul refuzat de celălalt, îi sudează într-un cuplu în care fiecare se chinuie și îl chinuie pe celălalt. Iar sintagma cea mai des întâlnită este: să facă el/ea prima dată ceva. După aia fac și eu. Dar eu m-am săturat să tot fac eu și el/ea să nu facă nimic. De cinci/zece/douăzeci de ani, tot numai eu să fac? Gata.

Lucrul cel mai îngrozitor este că ambii gândesc la fel. Fiecare se vede victimă a celuilalt. Din afară. Se vede relația bidirecțională paznic-prizonier. Cei doi sunt, fiecare și simultan, prizonier și paznic pentru celălalt. Și se pândesc și se hăituiesc și se dușmănesc cu dublă tărie, pentru că fiecare îl urăște pe celălalt ca paznicul onest și bine-intenționat pe prizonierul mârșav și ca bietul prizonier nevinovat pe paznicul nemilos și gratuit răutăcios.

Din păcate, când cei doi ajung într-un final la terapie, de obicei sunt atât de înrăiți încât prea puține șanse de reconciliere există. Fiecare își închipuie că a făcut, pe cont propriu, atât de multe pentru ca relația să continue (chiar și în halul ăla, cei doi continuă să îi spună relație). Așa că, în viziunea fiecăruia, celălalt e dator. Să cedeze. Să facă, în sfârșit, ceea ce i se cere de atâta amar de ani.

Chiar și tactica de care vorbim nu prea merge. Cum să dau primul? Păi până acum ce am făcut? Nu tot eu am dat până acum? Păi cât am răbdat nu se pune? Ce să dau? Nu mai dau nimic. Să dea și el/ea. Că până acum n-a făcut nimic. Acum să facă. Eu nu mai fac nimic.

Stimate component al unui cuplu, dacă te regăsești cumva puțin în cele de mai sus, am o veste nu prea bună. Partenerul/partenera de cuplu gândește fix la fel ca tine. Poate nu știi asta, și mă gândeam să te anunț pe această cale. Iar dacă vrei să obții ceva de la el/ea și nu ai obținut, înseamnă că ai cerut până acum de suficient de multe ori. E momentul să te gândești ce dorește el/ea și să începi să dai fără să te gândești ce vei primi în schimb. Vei primi. Doar începe să dai. Înainte să primești.

Ilustrația

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s