Nou-venită într-o familie

Unul din sitcomurile cele mai superficiale la care mă uit în re-re-reluare a enșpemia oară e Nanny. Dincolo de râsetele din off, pe care aproape nu le mai bag în seamă, mă enervează rata cu care mănâncă personajul principal, mică-sa și prietena ei cea mai bună. Practic, orice intrare în bucata de studio unde e bucătăria e însoțită de mersul la frigider sau de întinsul mâinii spre ceva, de preferință dulce concentrat. Dar, de, așa se formează gusturile publicului, îi arăți că tot timpul e timpul pentru a mânca ceva.

Dar, uneori, când nu te aștepți, apare câte o scenă care merită o postare. Anume: e dimineață, familia ia masa în, cumva, sufragerie. Dădaca stă la masă cu cei trei copii de care e plătită să vadă și cu plătitorul ei, tatăl copiilor. Fata cea mică are vreo opt-nouă ani. Merge la terapie pentru că. Nu ni se spune fix motivul. Ar putea fi prietena imaginară care apare într-un episod, reacție a fetei la moartea mamei. Ar putea fi introversia fetei și dificultatea de a avea relații cu colegii. În orice caz, fata face terapie.

Venită recent din afara sistemului, Nanny este complet afonă la regulile din sistem și la rolurile fiecărui participant la sistem. Așa că domnița dădacă cu picioare lungi și care răspunde la numele Fine (adică Bunăciune) propune ca fata să participe la o piesă de teatru sau miuzic-hol sau ceva de genul. Mirarea fetei când află că a fost propusă este întrecută cu mult de a tatălui, care spune: Dar, miss Fine, știi, fata asta e introvertită și pentru asta se duce la terapie. Așa că nici vorbă să se poată urca pe o scenă și să se dea în spectacol.

E, pentru câte o scenă de-asta merită să înghit o grămadă de glume răsuflate și o intrigă de doi bani care se întinde pe mult prea multe sezoane (asta cu așteptatul să se decidă să te ia de nevastă va fi în altă postare, doar să îmi amintiți să o scriu).

E foarte interesant cum un om care vine intempestiv și neștiutor din afara unui sistem deja organizat are complet alte idei despre felul în care funcționează sistemul și ce roluri au oamenii din sistem. Lipsită de experiență în ale sistemului dat și venind cu valorile din propria familie, dădaca nu vede nimic anormal în urcarea pe scenă a fetei de opt ani într-o piesă de teatru. Ea nu știe nimic de introvertirea fetei, de terapia la care merge aia mică. Nu știe nimic de rolul de „pacient” al fetei, care trebuie tratată cu delicatețe și precauție, ca o vază prețioasă și fragilă. Ea presupune, din contactul direct, că fata e o fată ca toate fetele de opt ani, care are visuri de opt ani, viața socială a unei fete de opt ani și îi și atribuie fetei propria aviditate în ale exhibiționismului.

Ca atare, presupune că fata duce o viață absolut normală și că e cât se poate de firesc pentru o fată de opt ani să se urce pe o scenă și să se dea în spectacol. Lucru care vine în flagrantă contradicție cu regulile preexistente ale familiei: fata e timidă și are probleme de relaționare, face terapie ca dovadă a problemelor ei și toată lumea se așteaptă de la ea să crească în această poziție inferioară și să continue terapia pentru foarte multă vreme.

Am putea fantaza că, în lipsa dădacei, peste cinșpe ani, fata va fi betonată în rolul de ciudata familiei, care face terapie de cinșpe ani, cu oarecari ameliorări, dar niciodată normală, așa cum o vrea, conștient și declarativ, familia.

De ce spun conștient și declarativ? Pentru că așa și e. Noi vrem să fii normală înseamnă, în subtext, noi știm că nu ești normală. Asta este, de fapt, ce înțelege copilul. Înțelege că părerea celor apropiați despre ea este că e anormală. Și ei vor să fie normală, declarativ. Dar de comportat se poartă ca față de o anormală. Adică fata primește privilegii de anormală, face terapie ca anormală, este privită ca anormală și i se dă voie (tolerată, poate chiar încurajată) să se comporte anormal. Cu timpul, și în cinșpe ani e timp căcălău, definiția asta de anormală i se întipărește în minte și suflet și se înscrie pe traiectoria ei anormală într-o familie în care ceilalți copii au libertatea de a fi normali în comparație cu ea. Și cu cât ea va fi mai anormală, cu atât ceilalți se vor simți mai normali și mai adecvați.

Adică sora ei mare va avea dreptul să fie frumoasă și curtată, să aibă succes și să plece să își vadă de viața ei. Iar fratele mai mare cu doi ani nu va avea de surmontat niscai oedipisme (are un tată căruia îi trebuie vreo șapte ani să i-o tragă lui miss Bunăciune care stă cu el în casă, deci suficient de impotent) și nici nu va trebui să își facă oarece griji că va fi prins cu niscai iarbă prin dormitor, că asta e normal în comparație cu anormalitatea soră-sii ăleia mici.

Iar tatăl va fi mulțumit că fiica lui cea mică va sta mereu pe lângă el, cel care îi plătește terapia pe termen lung (pentru că e un caz greu, care nu răspunde la terapie pe mai puțin de cinșpe ani cu mai puțin de cinșpe terapeuți) și care e mereu acolo pentru ea, indiferent cât de rău se poartă lumea din afară cu ea.

Vedeți ce frumos funcționează un sistem normal? Se ia una bucată componentă și i se spune că nu merge bine. Celelalte piese se vor simți foarte bine în comparație și își vor vedea de treaba lor. De ce trebuia să vină tanti Nanny să strice totul?

Ilustrația

Reclame

2 gânduri despre „Nou-venită într-o familie

  1. Nu seamănă deloc. Cenușăreasa are voie să se bucure puțin și e nevoită să plece fix când îi e mai bine. Crește cu ideea că ei nu i se cuvine decât aperitivul, după care gata. Nu știe ce să facă atunci când vin friptura și sarmalele. Ar fi interesant de discutat și evoluția băiatului care își vede tatăl cum procrastinează la greu să ajungă la femeia pe care o vrea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s