Excesul de perfecțiune dăunează grav sănătății (III)

Coincidență? Sau rezonanță a unor evenimente care se cheamă unul pe altul? Doar că în ziua în care scriu asta se împlinește un an de la o altă postare pe aceeași temă. Adică asta. Dacă vreți să o (re)citiți, procedați ca atare, clic sau atingeți cuvântul „asta”. Dacă nu, mergeți mai departe. E treaba voastră de cititori să decideți, treaba mea de scrib a fost să ofer ramificații.

Urmează al treilea calup de fragmente din emailul doamnei care voia să fie perfectă. Se leagă destul de mult de postarea de acum un an. Și acolo, și aici, e vorba de acceptarea de către terapeut a omului din fața lui. Acceptare de la care pornește procesul de devenire. Doar acceptând ceea ce este omul din fața mea acum și considerându-l ok, pot porni să îl ajut să meargă mai sus. Câtă vreme nu simte asta, am mari șanse să îl blochez într-o eternă căutare a unui mai-ok care nu poate veni dacă el e acum considerat  și se consideră non-ok.

Și încă ceva: ceea ce veți citi este travaliul unui om în terapie între ședințe. O ședință durează 60 de minute. Atât petrece omul în contact direct cu terapeutul. Restul, 10020 de minute ale săptămânii, omul le petrece singur cu el. Așa, statistic vorbind, cam când credeți că se petrece de fapt terapia?

Dar hai să vedem ce zice doamna:

Am aceste programe, care rulează pe placa mea de bază:

  • Ca să mă descurc, am nevoie de cineva, care cunoaște bine această lume, această lume care nu este a mea, îmi este străină pentru că nu e a mea… pentru că nu mă descurc în ea… pentru că nu este a mea… pentru că nu mă descurc în ea… (este o buclă enervantă, știu)
  • Sau, ca să am parte de relații semnificative, trebuie să fiu bună, foarte bună, în sensul de deșteaptă, dar și în sensul de cuminte. Dacă fac eforturi susținute pentru perfecționarea mea, atunci mă vei iubi/observa/mă vei primi/mă vei accepta.

Am impresia că cele două programe se leagă organic și mai am impresia că nu le-am ghicit în așa fel încât să le pot scoate la suprafață, printr-o smucitură magistrală. Sunt un pic pe lângă, dar aproape… mi-ar plăcea să le aduc la suprafață cât mai repede, ca să le pot integra și să nu mai dicteze lucruri aiurea despre mine.

***

Tocmai am spălat niște vase – se pare că este una din preocupările mele care aduce mult insight – și mi-am dat seama! De mai mult de zece ani fac terapie personală. Fără rezultat, aș zice eu sau ar zice alții. Nu despre asta vreau să vorbesc însă, ci despre faptul că programul meu de pe placa de bază, cu perfecționarea continuă, neîncetată, asta îmi dicta: să merg la terapie! La un moment dat, acum vreo juma de an, am simțit că îmi iese deja pe urechi „lucrul cu mine” și lucrul asupra imperfecțiunilor mele. Să mai lucreze și alții cu ele, că eu nu mai pot de atâta lucrat cu mine! Mesajul terapeuților ajuns la înțelegerea mea a fost același cu al programului meu și s-au întărit reciproc: nu ești destul de perfectă (știu că e incorect, dar perfecțiunea trebuie să aibă totuși și ea niște grade, pe undeva). Ce program briliant, ucigător pentru gazdă, care inclusiv la încercările de extracție să se întărească și mai mult!

  • Aici, la terapie vei ajunge să scapi de imperfecțiunile tale. Dacă scapi de ele, devii din ce în ce mai perfectă. Continuă să te perfecționezi!
  • Dar cine va spune când voi ajunge la perfecțiune?
  • Experiențele tale directe. Dacă vei trăi fericirea perfectă, înseamnă că ești perfectă!
  • Nu sunt perfect fericită. Ba din contră, sunt foarte obosită, sufăr, nu știu încotro să o iau…
  • Vezi? Continuă-ți perfecționarea!
  • Aha… ok…

Pentru sănătatea dumneavoastră, evitați excesul de sare, zahăr și perfecțiune!

Ilustrația

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s