Poveste cu o prințesă care dansează cu un prinț

A fost odată ca niciodată o preafrumoasă prințesă care trăia într-o țară. Pe când era doar o prințesică, ieșea mereu la baluri cu părinții ei. Și, pe când se juca împreună cu alte prințesici și prințuleți, prințesica noastră se uita la părinții ei cum dansau înlănțuiți unul cu altul. Și a băgat ea de seamă că tot mereu mama ei regina era călcată și lovită la picioare de tatăl ei, regele. Și ea, regina, se tot strâmba de durere, că era lovită mereu peste bătături, dar continua să danseze cu regele, fără să îi spună nimic. Iar regele, ca orice rege, era imun la alte suferințe decât ale lui proprii și personale, așa că nu băga în seamă suferința reginei și faptul că el i-o producea. Iar, de pe margine, prințesica vedea totul și învăța cum e să dansezi cu cineva când ești mare. Adică, dacă ești regină, trebuie să te aștepți să fii lovită peste bătături și să te doară, iar partenerului nici nu-i pasă de suferința ta. Și mai ai și datoria să nu spui nimic, să nu te vaiți, că d-aia ești ditamai regina, să suferi și să îți faci o virtute din suferința provocată de partener. Și ea, prințesica, și-a promis că, atunci când va fi prințesă și va dansa, nu va lăsa pe nimeni să o calce pe bătături și că va spune partenerului de fiecare dată când o calcă și o să îl facă să îi pară rău.

A fost odată ca niciodată un prinț care trăia în altă țară. Pe când era doar un prințuleț, îi vedea mereu, pe la baluri și acasă, pe părinții lui cum dansau. Doar că era altă țară, balurile erau altele, muzica era alta și dansurile erau altele. Părinții prințului dansau lejer, la distanță unul de altul, și regele putea să își miște picioarele cum voia, că nu o lovea pe regină. Care nu suferea, că nu era lovită. O fi suferit ea că nu dansa mai aproape de rege, dar asta e altă poveste… Și prințulețul a învățat că, atunci când dansezi, poți să faci cu picioarele ce vrei, că nu lovești pe nimeni. Și chiar dacă lovești, nu o faci înadins, așa că e o greșeală ce trebuie scuzată de cel lovit.

Și când prințesa și prințul s-au făcut mari, s-au cunoscut la un bal și le-a plăcut așa mult unul de altul, că au hotărât să facă un cuplu. Și toată lumea era bucuroasă, că le stătea bine împreună, mai mare dragul să te uiți la ei. Dar, când au început să danseze, a început să nu mai fie așa bine.

Mai întâi, prințul voia să danseze mai la distanță, așa. Că așa văzuse el că dansează oamenii mari, încă de când era mic. Iar ea voia să danseze aproape de el, că așa văzuse ea că dansează oamenii mari, încă de când era mică. El nu se simțea deloc bine cu ea aproape de el. Ea nu se simțea deloc bine cu el departe de ea. El simțea că se sufocă dansând aproape de ea. Ea simțea că nu e iubită dansând departe de el. Fiecare simțea că așa cum a învățat în copilărie e bine, că să dansezi altfel e greșit.

După mult timp și multă suferință și multe încercări, au ajuns să stea la o distanță oarecum convenabilă pentru amândoi. Și au început să danseze de-adevăratelea. El învățase de la părinții lui că își poate mișca picioarele oricum, că nu lovește pe nimeni. Și a început să danseze cum știa el că se dansează, aruncând picioarele cum se nimerea și simțindu-se în largul lui. Ea învățase de la mama ei, fără să știe, cum să își plaseze picioarele în timpul dansului ca să fie lovită de el. Și s-a întâmplat ce trebuia să se întâmple. El a lovit-o pe ea. Pentru că și-a mișcat picioarele cum a vrut el, și pentru că ea își pusese picioarele fix în calea lui. Și pe ea a durut-o foarte tare. Poate că nu a lovit-o pe ea foarte tare, dar ea învățase de la mama ei că loviturile primite de la partener în timpul dansului sunt foarte dureroase. Așa că a durut-o foarte tare lovitura lui și i-a și spus-o. El a spus pardon, scuze. Și a continuat să danseze. Și, ce să vezi, iar a lovit-o. Ea i-a reproșat din nou că a lovit-o, iar el a spus din nou pardon scuze. Și ea a spus: doar atât? Doar pardon, scuze? Și el a zis: Păi ce mai trebuie? Mi-am cerut scuze, n-am vrut, hai să dansăm în continuare…

Și ea a zis: da, dar pe mine mă doare foarte tare când mă lovești când dansăm. El s-a uitat uimit la ea, pentru că nu învățase, ca prințuleț, că loviturile din timpul dansului dor foarte tare. Și a zis, neîncrezător: Știi, eu nu cred că te doare foarte tare. Oricum, a fost din greșeală, scuze.

Și ea a zis: scuze-scuze, dar pe mine mă doare foarte tare. Și el s-a uitat uimit la ea și a zis: Așa, și acum ce vrei să fac? În primul rând, abia te-am atins, că eu nici nu am simțit. În al doilea rând, totul e consumat. Hai să dansăm în continuare. Și ea a zis: nu dansăm în continuare până nu înveți că pe mine mă doare foarte tare când mă lovești în timpul dansului.

Și el a zis: Asta eu nu pot să învăț. Când abia te-am atins, te vaiți de zici că te-am pocnit cu barosul. Așa e la dans, oamenii se mai ating unul pe altul. Poate și tu m-ai lovit sau m-ai atins când dansam, dar sunt sigur că a fost din greșeală, că n-ai vrut și hai să dansăm în continuare.

Și ea a zis: Nu, eu cu tine nu mai dansez până nu înveți să nu mă mai lovești deloc-deloc. Și el a zis: Eu nu dansez ca să te rănesc pe tine, eu dansez cu tine pentru că îmi place și vreau să mă simt în largul meu.

Și pentru că nu știau să danseze împreună, dar voiau să danseze împreună, împreună s-au dus la lecții de dans, unde au învățat. El că e nevoie să fie mai atent cum își mișcă picioarele, pentru că pe ea o dor bătăturile mamei ei. Ea că are voie să danseze pe picioarele ei, și în ritmul ei, cu mișcările ei, cu partenerul ei. Că la bal poți fi și fericit, dacă dansezi cu cine îți dorești. Că are voie să fie la balul ei și doar al ei. Că are voie să fie fericită la balul ei.

Ilustrația

Reclame

2 gânduri despre „Poveste cu o prințesă care dansează cu un prinț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s