Frământări, emoții, suferințe

Asta e o scenă la care am fost martor acum o lună și ceva. Imediat ce am asistat la ea mi-am promis să o scriu, dar concediu. Acum pare că s-a copt.

Duminică dimineață. Parcul Tineretului. Din sens opus vin o mamă și o fată. Mama are vreo patrușcinci, fata vreo cinșpe-șaișpe. Apuc să aud un fragment de conversație. Fata zice: Nu știu dacă o să pot… Iar mama zice: Păi nu se poate, cum să nu poți, la valoarea ta… Atât apuc să aud, pe urmă se depărtează.

Până aici mi-a fost ușor: am zis ceva puțin de mine, am povestit scena ca la teatrul radiofonic. Acum să mă văd cum citesc scena. Aud o adolescentă care exprimă o îndoială despre sine, o frământare, o îngrijorare. Referitoare la ceva ce are de făcut. Și fata nu știe dacă o să poată să poată. Cumva, ceva îi spune că nu e ușor ce o așteaptă, ceva cumva o face să se îndoiască de propriile puteri în fața a ceea ce o așteaptă. O atitudine absolut omenească în fața unei întreprinderi, a unei încercări, a unei sarcini.

Aud o mamă care îi spune fetei sale îndoite că nu se poate să se îndoiască. Că nu are voie să aibă îndoieli. Că are valoare și că nu are voie să creadă altceva, deși îndoiala e în firea omului. Că orice îndoială este neavenită și că oricum, la valoarea ei, nu are voie să nu reușească.

E o atitudine suportivă, nu? De mamă zic. Își încurajează fiica. O susține. Îi spune că are valoare și că va reuși. Că nu se poate să nu reușească. Că la valoarea ei nu se poate să nu reușească. Că reușita e obligatorie la valoarea ei. Că eșecul e inadmisibil la valoarea ei.

Iar fata? Se simte evident susținută. O are pe mama alături, care îi spune că are valoare, că va reuși. Că nu are voie să se îndoiască de sine, că succesul e absolut asigurat de valoarea ei și că nu are cum să eșueze.

Ce contează pentru mama e succesul copilului. Și copilul are valoare și succesul e asigurat de valoarea copilului. Important e succesul a ceea ce are copilul de făcut. Așa se măsoară succesul copilului, prin succesul a ceea ce face el. Și așa se măsoară și succesul părintelui. Care a produs copilul valoros și care are succese. Și cu cât mai multe succese are copilul, cu atât mai mulțumit e părintele.

Cred că o să îmi iau libertatea să o întreb câte ceva pe doamna mama: -Doamnă, dar știți că fata dumneavoastră are îndoieli firești față de propria capacitate de a avea succes? Probabil că răspunsul ar fi: -Dar nu are de ce! E deșteaptă, știe să facă și o să facă și să aibă succes, nici nu mă gândesc că nu.

-Dar, știți, doamna mama, fata chiar are frământări legate de ceea ce urmează să facă.

-Dar nu are de ce. Chiar nu înțeleg de ce, că doar e conștientă de valoarea ei, de ce să aibă frământări?

-Pentru că frământările sunt omenești, și normale pentru un om adult. Iar fata începe să devină adult și să aibă îndoieli, nu mai e copilul care crede că tot ce zboară se mănâncă…

-Da, dar nu are de ce să se frământe, că are valoare și eu o susțin și o să aibă succes.

-Dar ce credeți, doamna mama, aveți o comunicare bună cu fata dumneavoastră?

-Cum să nu? Suntem cele mai bune prietene, îmi spune totul, tot ce are pe suflet îmi spune, toate emoțiile…

-Și acum v-a spus că are emoții despre ce urmează să facă, are frământări dacă o să poată să o scoată la capăt…

-Da, și eu i-am spus că n-are de ce să aibă emoții. Că la valoarea ei nu are de ce să aibă emoții.

-Deci, i-ați spus că nu are voie să aibă emoții.

-Păi de ce să aibă emoții? Că emoțiile înseamnă suferință, și eu nu vreau să sufere copilul meu. Mai bine fără emoții. Că eu am avut emoții toată viața și bine nu mi-a fost, de ce să sufere și ea…

Ilustrația

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s