Consultație, diagnostic, tratament. Made in Ro

De niște ani buni încoace, corasonul meu dă rateuri, așa că am de luat dimineața și seara ceva pastiluțe. Intru în farmacia din care îmi iau pastiluțele de ceva timp. Fiind așezată la fundul celor două spitale, 4,5 se numește unul, 4,5 celălalt, de obicei e goală. De data asta doamna farmacistă, care mă tutuie nonșalant la fiecare întâlnire, este prinsă într-o consultație medicală. Un cetățean de vreo 65 de ani, probabil proaspăt pensionar și nevorbit, tocmai termină de înșiruit simptomele care l-au adus aici: …și amețeală și respir greu… Doamna farmacistă se duce la un raft din spate, așează mai bine niște cutioare (timp de gândire mai mult), și zice doct: Păi, așa cum ziceți, ar putea fi o lipsă de calciu și magneziu… Dar ar trebui să mergeți la medic. Cetățeanul zice gânditor și ușor dubitativ: Oare de la calciu să fie…! (în mod cert, „sugestia” cu medicul a căzut ca sămânța pe piatră seacă, nu face parte din agenda lui să meargă la medic, aici capătă și consultația și diagnosticul și tratamentul în aceiași bani). Doamna zice: Păi, da! Să vă dau niște pliculețe să le luați cu apă… sunt cu calciu și magneziu… Cetățeanul zice: Dar febra? (probabil partea de anamneză cu febra a fost înainte de intrarea mea în scenă). Fără să fie deranjată de lipsa obiectivării febrei și crezând pacientul pe cuvânt că are febră, doamna farmacistă zice: Păi dacă și respirați greu și aveți și febră, s-ar putea să aveți ceva la plămâni… așa cum o spuneți cam așa ceva e, dar nu pot să vă spun exact, ar trebui să mergeți la medic (nu-mi închipui că doamna farmacist a făcut cursuri de NLP, dar formularea cu „ar trebui” e fix exact ce produce ignorarea mesajului)

La acel moment, probabil că energia mea negativă emanată spontan ca martor la scena de mai sus ajunge la un nivel corespunzător pentru a o aduce din străfundurile farmaciei pe doamna colegă a doamnei farmacist-consultant. Doamna colegă se duce la capătul celălalt al tejghelei și mă întreabă ce aș dori. În timp ce îi spun ce aș dori, în timp ce verifică în calculator dacă au ce aș dori (au), în timp ce îmi aduce cutiuțele și cu punga de plastic pe care o refuz politicos spre uimirea ei, în spatele meu consultația continuă.

Doamna farmacistă își afirmă din nou cu tărie suspiciunea că domnul cetățean consultat pe viu ar putea avea ceva la plămâni. Păi febră ziceați, nu? Păi da. Păi și nici nu respirați bine, nu? Da, și amețeală… Păi, cred că de la plămâni ar putea să fie. Dacă aveți febră, înseamnă infecție… Aha, zice consultatul gânditor… Păi da, zice doamna cu satisfacție profesională, dar ar trebui să vă vadă un medic… Și ce să iau pentru asta? urmează cetățeanul care, consecvent, după ce a obținut diagnosticul gratuit, vrea să obțină pe bani și tratamentul. Nu contează că diagnosticul e dat în bobi și ghicit în cafea. Dacă e gratis, e cel mai bun. Ca și cele două sarmale de la primărie de Crăciun, la care se îngrămădesc doamne veritabile/venerabile  în haine de blană veritabile/venerabile, și care ar avea bani să își producă propria sută de sarmale.

Am ajuns la etapa deciziilor terapeutice. Greșesc intenționat pinul bătut la POS, să am prilej să asist până la capăt la scenă, nu de alta, dar mă așteaptă cititorii cu postarea și sunt pe roșu cu materialele. Doamna colegă mă anunță cu voce impersonală că pinul a fost incorect. Mie-mi spui, nu eu l-am bătut așa incorect? În spatele meu doamna farmacistă sondează terenul: Ce antibiotic ați luat de curând? Cetățeanul se surprinde vinovat de neluarea unui antibiotic recent și recunoaște spășit: Da, știți, nu prea am luat în ultima vreme antibiotic… (tonul este fix ăla cu care un obezuț pus la slăbit recunoaște în fața nutriționistului că a scăpat la oala cu sarmale. Cumva: păi la ce să mă aștept, normal că infecție la plămâni dacă eu nu iau antibiotic măcar o dată pe an, delăsător ce sunt). Doamna farmacist a ajuns la o concluzie: Păi, asta e, dacă nu luați antibiotic, cum să vă treacă infecția de la plămâni? Să vă dau zinat, e cel mai bun pentru plămâni…

Bat pinul corect. Acum vreau să plec primul, să nu rămân singur cu doamna farmacistă, că am ceva prurit la limbă și, dacă îi spun ce gândesc, se zborșește postarea.

Doamna farmacist continuă: Și vreți să vă dau și câteva plicuri de astea cu calciu și magneziu? Sunt un leu bucata. Cetățeanul zice decis: Da, dar mai multe, vreo zece măcar, dacă ziceți că sunt bune… Da, zice doamna farmacist, sunt bune și pentru ficat și pentru rinichi (asta e foarte adevărat, luate pe termen lung sunt bune dacă ai chef de o colică renală).

Iau bonul de la doamna colegă. Mă îndrept spre ieșire. În spatele meu îl aud pe cetățean: Da, mă gândeam eu că e o infecție la plămâni, altceva n-avea ce să fie…

Plec. Din farmacie. Dăcât.

Ilustrația

Un gând despre „Consultație, diagnostic, tratament. Made in Ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s