Imaginea noastră. La știri

Asta-i o postare care a fost începută pe genunchi, pentru că mai era  foarte puțin până la ora promisă pentru sâmbătă. Între timp a trecut ora, postarea nu a fost gata, așa că iată, e 10 dimineața, dar duminică. Să aveți cafea plăcută! Și scuze de întârzierea de 24 de ore.

Ideea mi-a venit în prima zi din concediul de mult trecut, chit că a fost ultimul. A fost o zi în care nu am făcut nimic special. Cum îi place unui fost coleg să spună, mi-am scos scamele din buric.

Și m-am uitat la televizor. La greu, și nu pe cele două posturi la care mă uit de obicei. Ci am vizionat intens și intensiv posturile zise de știri. De pe la șapte dimineața am tot trecut prin antene impare, prin reteveuri, labeunuri și digiuri. Numai posturi neaoșe, d-ale noastre. Câte am avut, toate am văzut.

Abundența de știri nasoale, nici măcar neutre m-a uimit în prima fază, m-a năucit în a doua și m-a tâmpit în a treia. Și așa tâmpit am rămas de atunci. Pentru văzătorii obișnuiți de televizor, a vedea zi de zi aceleași porcării în care ni se spune că în populația de pe teritoriul acestei țări se petrec atâtea grozăvii, cred că este o mare caznă. Sau poate s-au obișnuit, știu eu?

Practic, știre de știre și reportaj de reportaj ni se spune cât de nasol e la noi în țară și cât de greu o ducem noi în comparație cu alții. Și cu ăia de peste gard, și cu ăia de peste graniță. De toate: incendii, violuri, accidente rutiere cu morți, omoruri, copii pierduți și/sau abuzați, femei bătute și/sau violate, bărbați care se omoară pe modelul cuplului Gheorghe-Ion consacrat de capodopera literaturii noastre, pâinea noastră cea de toate zilele care e de rahat, alimente expirate peste tot, falimente, incendii, omoruri, copii în accidente rutiere, copii abuzați în școli și grădinițe, copii intoxicați cu alimente, copii omorâți de părinți beți…

Nici măcar o dată nu am văzut ceva măcar neutru, măcar o relatare cât de cât. Nu zic de marile realizări ale epocii socialiste. Dar măcar inaugurarea unei expoziții. Sau deschiderea unui local nou de școală. Sau un ceva artist care să apară undeva în străinătate. Chiar trebuie să ajung în Edinburgh la muzeu ca să văd că lucrarea unui portretist român a figurat printre cele care au concurat la un premiu internațional care se acordă de vreo patrujde ani? Și chiar era faină lucrarea aia… Sau măcar un interviu cu un om deștept… zic.

Știți cum m-am simțit în orele alea de auzit cât de proști, neisprăviți, gogomani, nesimțiți, hoți, violatori, pedofili suntem? Dincolo de dezgustat și dornic peste poate să dau pe alte posturi? M-am simțit fix ca un copil care a fost desemnat ca oaia neagră a familiei și care primește doar mesaje de cât de neisprăvit, leneș, neînvățător, nesimțit, dezordonat și cretinopat este el.

Există, din păcate, și asemenea familii, în care copilul, sau unul dintre ei, sau poate toți, primesc doar asemenea fidbecuri. Din largul spectru de activități ale copilului, sunt selectate doar acelea care convin scenariului nescris și neconștientizat al familiei. A făcut și ceva ok? Are și o realizare? S-a dovedit că poate și el ceva bun? S-a arătat el un pic mai de Doamne-ajută? A putut și el ceva bun?

Așa, și? Și ce dacă? Asta nu rezolvă nimic, asta nu șterge tot ce a făcut nasol până acum și mai ales nu garantează că n-o să facă din nou nasoale. Așa că ce rost are să îl lăudăm? Mai bine să scoatem din nou de la naftalină toate alea rele făcute, să le trecem din nou în revistă pe toate, la care să mai adăugăm pe alea mai nou achiziționate. Să îi mai spunem o dată cât de rău e el și cât de nașpa se poartă. Și, mai ales, e important ca atmosfera să fie cea de așteptare a unei porcării făcute de el, de anticipare, eventual chiar de sugerare a unei nefăcute, ca să putem ridica din umeri resemnați după aia: Păi, la ce să te aștepți de la el? Eram siguri că așa o să facă, nici nu ne gândeam la altceva.

Ce așteptăm, noi ca familie, când facem asta? Ce sperăm măcar? Sperăm, cel puțin pe față, la o îndreptare a nesimțitului, nenorocitului, hoțului, leneșului, neisprăvitului. Nu? Și, ce să vezi, al naibii păcătos, deși noi dorim îndreptarea lui, zici că o face înadins să ne oftice pe noi. Pentru că:

Cum interpretează copilul mesajele primite? Dacă zi de zi, oră de oră, mesaj după mesaj, el recepționează același lucru, că este non-ok, cum va proceda mai departe? Să corecteze comportamentul? Să facă altceva? Poate. Dar ce să facă? Următoarea dată când va încerca să facă bine, mesajul primit va fi: da, poate, dar ții minte cum a fost atunci când ai greșit? Cu o floare nu se face primăvară… și ce, vrei să te lăudăm acum? Lasă, că parcă văd că data viitoare o să faci iar prost, de ce să te laud acum?

Așa că, stimați copii ai televiziunii: părinții voștri vă spun, in corpore și tuturor, că sunteți cu toții niște… ceea ce vedeți la știri. Și că nici nu veți putea fi altfel, pentru că părerea voastră despre voi e dictată de ce vi se arată acolo. Sunteți ceea ce vi se arată că sunteți. Și veți fi tot la fel, câtă vreme veți crede că sunteți ceea ce vi se spune că sunteți.

Imaginea

Reclame

2 gânduri despre „Imaginea noastră. La știri

  1. Sunt vreo doua televiziuni bune, una mai noua si alta mostenita. Antenele (impare, buna asta!) si restul de televiziuni care emit in romana sunt cretinitati. Dar foarte populare. Ce sa zic? Asa.i si la altii. Noi suntem chiar norocosi, avem totusi vreo 3 posturi culturalizante si cu stiri prezentate in limita decentei. Din ce mi.a fost accesibil din alte tari, un post de felul acesta per tara e maximul.

    -Ghiocel32-

  2. Alternativa ar fi să le canalizăm setea de cunoaştere- dacă există, desigur- către cărţi. Dar, cine mai ,,citeşte cărţi”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s