Eu știu ce e mai bine pentru tine

Destul de des sunt chemat la consulturi la pacienți care, deși au indicația să stea la orizontală după ce sunt operați la coloana vertebrală, se întorc singuri în pat, sau pleacă la țigară, sau la toaletă, sau să se plimbe. Pentru cel care știe câte chestii se pot întâmpla la un traumatizat medular sau la un operat prin forțarea măduvei spinării, asemenea lucruri sunt de neconceput. Pentru cei de care fac scriere acum, nu. Lor li se pare extrem de firesc să ignore indicațiile medicale și să facă tot ce vor, spre disperarea chirurgului care și-a petrecut trei sau patru ore migălind la măduva ăluia, la ceva milimetri de tetraplegie sau paraplegie și a asistentei care știe ce va păți dacă ăla se va agrava în tura ei.

Psihologic, e jocul copilului care sabotează părintele care îi vrea binele. Adică tu îmi spui să învăț că e spre binele meu? Perfect, dacă tu știi mai bine, să faci tu, că eu bag cartea de aventuri în aia de istorie. Dacă tu îmi spui că e bine să mănânc spanac, ia de mănâncă tu, că eu pândesc când pleci de la masă și deșert farfuria înapoi în cratiță. Dacă îmi spui că e bine să mă îmbrac gros că e frig, îmbracă-te tu gros, că eu mă deschei la geacă și tot tu pierzi timp și nervi să mă închei înapoi, că eu nu mișc un deget. Și tot așa. Cumva, în mintea copilului, părintele este cel ce suferă pentru că el nu învață, nu mânâncă spanac și nu se îmbracă gros, un fel de sâc-sâc, uite cum îți fac în ciudă.

Metoda mea e deplasarea spre adult. Mă duc la respectivul și îl întreb dacă știe la ce riscuri se expune nerespectând indicațiile medicului. După un număr variabil de răspunsuri evazive (nu ca în banc, ci de-alea chiar evazive), caracteristice unui copil care încearcă să o dea după piersic, omul admite că i s-a spus că poate să rămână paralizat sau să facă stop respirator. Nu uită să adauge că el nu crede o iotă din toate astea și că lui nu i se poate întâmpla nimic. Inutile vorbe din punctul meu de vedere, pentru că îl informez că am luat la cunoștință că a luat la cunoștință de riscurile la care de bunăvoie se expune, așa că eu îl declar în toate mințile și capabil să ia decizii referitoare la propria persoană, inclusiv să suporte consecințele, inclusiv paralizia și moartea. Așa că îl avertizez că nimeni altcineva nu va suporta consecințele flicflacurilor lui prin pat și salon în afară de el. Așa că n-are decât să se dea și tumba dacă dorește din acel moment. Ceea ce, de obicei nu se întâmplă, omul devenind brusc un adult care are responsabilitatea a ceea ce i se întâmplă. Adică începe să facă să se întâmple, nu să i se întâmple.

Așa că începe, într-o proporție suficient de mulțumitoare pentru mine ca să nu schimb metoda, să se comporte ca un adult responsabil. Și, vorba Șeherezadei, atâta cu el.

De aici mai departe, cine vrea să înțeleagă ceva trebuie să citească aici, măcar în diagonală. E lung, dar merită.

Când mă apucă vise urâte noaptea, fie am mâncat ca porcul seara, fie am trăit o chestie nasoală ziua, fie omulețul lui Yalom vrea să îmi spună ceva și țese un vis simbolic.

Noaptea trecută a fost chiar nasol. Visul. Nu îl povestesc, că e prea al meu. Cert e că băgasem la burdihan ca un dement. În plus, visul a fost simbolic ca un cap de mort pe un butoi de dinamită. Simbolul țesut de omulețul din subconștientul meu e și el prea al meu ca să îl povestesc. În schimb, chestia nașpa întâmplată pot să o zic, că e de pe net.

Inițial am văzut că e cu căucing și zic hai să citesc. Ceva din scriitura respectivă m-a atras, cred că organizarea și metoda, plus onestitatea. Despre metoda de care se face scrierea auzisem, dar nu citisem cartea, nici nu vorbisem cu cineva care o practică. Așa că iau scriitura ca o mărturie personală a unui om care a asistat la un eveniment și îmi dau cu părerea despre scriitură, nu despre fenomen în sine.

Pe măsură ce citeam, eram pe de o parte din ce în ce mai captivat de scriitură, pe de altă parte din ce în ce mai oripilat de cele povestite acolo. Dacă o să aveți răbdare să citiți, o să citiți. Sau măcar pe diagonală. Sau cum vreți, că sunteți adulți responsabili.

M-am trezit că aveam o stare de rău fizic pe la mijlocul lecturii, ceva ca niște frisonete și piele de găină. Am făcut efortul să merg mai departe. Ceea ce se petrecea și era povestit acolo era atât de contra a ceea ce cred eu despre omenire și despre oameni încât mă dădea peste cap.

Accept că sunt semeni de-ai noștri care chiar vor să li se dicteze ce să facă. O asemenea metodă e poate foarte potrivită pentru ei. Așa cum e prezentată în postare, e clar că pentru persoane ”mentale”, care au un miez puternic al conștiinței proprii, metoda e percepută ca agresiune la propriu, de unde și reacțiile de care vorbește autoarea și pe care, by proxy, le-am avut și eu. Dar chiar și pentru ceilalți, apelul la coborârea în psihismul profund și confruntarea cu emoțiile cele mai primitive și mai animalice mi se pare în cel mai bun caz riscant, în orice caz degradant pentru poziția de om. A cere unui om să renunțe, chiar și temporar, la controlul omului asupra animalului, chiar și în scopul unei vindecări fizice sau psihice, mi se pare o negare a întregii evoluții dinspre amibă spre om.

Cred cu tărie că oamenii sunt buni și perfectibili. Cred cu tărie că orice om (câtă vreme e în lumea noastră, nepsihotică) are dreptul să își aleagă drumul propriu și sunt gata să-l ajut dacă pot. Cred cu tărie că orice om are în el umanitate (indiferent cât de profund ascunsă) și că are dreptul să aspire să devină mai om decât este. Cred că fiecare om e cel mai competent în ceea ce-l privește și nimeni nu are dreptul să îi dicteze drumul, mai ales cel spre incompetență și lipsă de responsabilitate. Și-atât cu mine.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s